How will the brand-new and modernised Rowans Hospice look?

This is what the new patient bedrooms are expected to look like
This is what the new patient bedrooms are expected to look like
Promoted by Rowans Hospice

The overall aim of the Silver Jubilee Appeal project is to modernise the Rowans Hospice building in Waterlooville to accommodate services with room for further growth.

The project is split into three phases and will be completed in three to five years, totally transforming the services the hospice offers to patients, relatives and carers.

The day area for patients and families features new windows and doors to improve access and increase natural light

The day area for patients and families features new windows and doors to improve access and increase natural light

A phased approach is being taken to make sure that every element of the project is completed to the ultimate in quality and design, while minimising the impact on patients and their families.

The hospice team believe it is important that they use this opportunity to deliver an outstanding care environment that will last – serving the community for at least another 25 years.

The total cost to complete the renovation is £7.5m.

PHASE ONE

The area for patients and families will also be given a makeover

The area for patients and families will also be given a makeover

Jenny Redman, director of quality at Rowans Hospice, said: ‘The first phase will transform the in-patient experience, lightening and brightening all bedrooms and en-suite facilities, and developing quiet patio areas for families and friends, along with new seating areas and private spaces where people can relax and take comfort from the peaceful environment.

‘Currently our patients are not able to have full control as they would maybe have at home, for example turning the lights on and off.

‘The light-switch is situated by the door as you enter the bedrooms at the hospice. If our patients are in bed or in their chair, they would need to physically get up and do this or call for assistance.

The refurbishment will include the latest technology to help address this issue. This may appear to be a little thing to some, however it is often these little things that count and mean so much for our patients and families.’ 

The patient entrance will have sky-like features so when being wheeled in on a bed, they can see the clouds above

The patient entrance will have sky-like features so when being wheeled in on a bed, they can see the clouds above

PHASE TWO 
In this phase a ‘winter garden’ will be developed where patients and families can rest and recuperate – an indoor area attracting natural lighting from above and living plants to bring the outside in.

A new extension will provide dedicated therapeutic space for children and young people who need support whilst a parent or significant adult is ill and throughout illness, through to bereavement.

Sophie De Bere, Meerkat service lead, said ‘Our Rowans Meerkat Service provides specialist support to children and young people who have a significant adult with a life-limiting diagnosis, or are bereaved.

‘It has worked with nearly 1,000 young people since it started 10 years ago.

The Rowans Meerkat Service area will be a colourful and inviting space for children to play in

The Rowans Meerkat Service area will be a colourful and inviting space for children to play in

‘The Meerkat team is also now much bigger and we are working with lots more families, so we have run out of space in our room!

‘We are so excited about the new extension as it will offer us places for arts and crafts, areas for our groups to meet and, of course, space for a one-to-one chats with the team.’ 

PHASE THREE

The third and final phase will include adult bereavement services and psychological services for patients and family members, with a separate and discreet entrance where people can access therapies and support.

A total 357 people were referred to Rowans’ psychological and bereavement support service in 2017.

What the courtyard garden will look like

What the courtyard garden will look like